اجزای الکتروموتور چیست؟ این سوال توسط بسیاری از کاربران مطرح شده است به همین دلیل ما قصد داریم در این محتوا این مبحث را مورد بررسی قرار دهیم. الکتروموتور یا همان موتورهای الکتریکی نقش بسیار مهمی در زندگی ما ایفا میکنند. در واقع میتوان گفت با پیشرفت تکنولوژی یکی از لوازمی که باعث آسایش و آرامش میشود الکتروموتورها هستند٬ چون در ساخت بسیاری از محصولات از این دستگاه استفاده میشود و در حال حاضر یک اصل جدایی ناپذیر بین انسانها و الکتروموتورها به وجود آمده است. توجه داشته باشید که بیشتر لوازم اطراف ما دارای الکتروموتور میباشد٬ برای مثال یکی از لوازم پرمصرف در خانه جاروبرقی است که در ساخت آن از الکتروموتورهای ذغالی و الکتروموتورهای بدون ذغال استفاده میشود. لازم به ذکر است بدانید که الکتروموتور انرژی الکتریکی را به حرکت مکانیکی تبدیل میکند. در نتیجه تمام لوازمی که در خانه مورد استفاده قرار میگیرد دارای الکتروموتور میباشد٬ برای مثال لوازم مانند ماشین لباسشویی، میکسر، پمپ آب خانگی و….. از الکتروموتور برخوردار هستند.
آشنایی با انواع الکتروموتور
الکتروموتور ها به 6 دسته تقسیم میشوند که ما قصد داریم تا شما را با این 6 نوع موتور الکتریکی به صورت کامل آشنا کنیم٬ توجه داشته باشید که الکتروموتورها دارای قدرتهای مختلفی میباشد٬ قدرتمندترین انها الکتروموتور ضد انفجار نام دارد که برای صنایع صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، اما موتورهای دریایی نمونه دوم از الکتروموتورهای پرقدرت هستند که در صنایع دریایی به کار گرفته میشوند. اما الکتروموتورهای ذغالی و بدون ذغال رتبه سوم الکتروموتورها را به خود اختصاص داده و در ساخت لوازم خانگی مانند جاروبرقی، ماشین لباسشویی و میکسر مورد استفاده قرار میگیرد. الکتروموتورهای تکفاز برای مصارف برقی در داخل شهر استفاده میشوند و الکتروموتورهای سهفاز برای دستگاههایی مانند آسانسور مناسب هستند. در انتها بهتر است بدانید که الکتروموتورهایی هم وجود دارند که از قدرت نسبتا پایینی برخوردارند و استفاده از آنها اصلا به برق نیاز ندارد بلکه با باتری به حرکت در میآیند که آرمیچر یکی از آنها است.
معرفی اجزای الکتروموتور
در ساخت الکتروموتور از اجزای مختلفی استفاده میشود که در این بخش از محتوا اجزای الکتروموتور چیست؟ قصد داریم تا اجزای آن را به شما معرفی کرده و هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم٬ پس برای آشنایی با اجزای الکتروموتور تا پایان این محتوا با ما همراه باشید.
- روتر
- استاتور
- یاتاقان یا بلبرینگ
- پوسته
- فن یا پروانه
- شکاف هوایی
- منبع تغذیه
حتما بخوانید: روشهای کاهش مصرف انرژی در الکتروموتور
- روتر
توجه داشته باشید که روتر به تیغههای رسانهای گفته میشود که وظیفه آن حمل و جابهجایی جریان است و به طور مستقیم با استاتور در ارتباط میباشد٬ در واقع قدرت الکتریکی از طریق شافت به روتر منتقل شده هم با دریافت قدرت الکتریکی وظیفه ارائه قدرت مکانیکی دارد.
- استاتور
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که استاتور چیست؟ استاتور در واقع همان قسمت ثابت در مدار الکترومغناطیسی است که در ساخت آن از آهنربا و یا سیمپیچ استفاده میشود، لازم به ذکر است بدانید که استاتور دارای یک هسته به نام لمینت میباشد و در ساخت این هسته از تعداد زیادی ورق فلزی استفاده شده است.
شاید بخواهید بدانید که کاربرد اصلی هسته استاتور چیست؟ در پاسخ به این سوال بهتر است بگوییم که هسته استاتور وظیفه دارد که مقدار انرژی را کاهش دهد در نتیجه مطمئناً لمینت یک هسته جامد است.
- یاتاقان یا بلبرینگ
در ابتدا و انتهای شافت قطعهای به نام یاتاقان یا بلبرینگ قرار دارد که باعث چرخش بهتر روتر در حول محور میشود٬ توجه داشته باشید که این قطعه یکی از قطعات اصلی الکتروموتورها به شمار میرود و نقش بسیار اساسی در این دستگاه ایفا میکند.
- پوسته
دستگاه الکتروموتور دارای یک باکس میباشد که تمام قطعات در داخل آن قرار میگیرند و این باکس توسط روکشی با متریال آلومینیوم یا چدن پوشش داده شده است که به این باکس پوسته گفته میشود.
- فن یا پروانه
همانطور که میدانید در بیشتر دستگاههای الکترونیکی از پروانه یا فن خنککننده استفاده میشود که در الکتروموتورها یک فن خنککننده در انتهای شافت قرار داده میشود تا جریان هوا را از بیرون به داخل دستگاه هدایت کند که این عمل باعث خنک شدن قطعات دستگاه میشود. لازم به ذکر است بدانید که فن یا پروانه نقش بسیار مهمی در سلامت دستگاه ایفا میکند٬ چون هر چه قطعات دستگاه خنکتر باشد طول عمر آن بالاتر میرود.
- شکاف هوایی
در الکتروموتورها برای افزایش جریان میدان مغناطیسی از شکاف هوایی بین روتور و استاتور استفاده میکنند، توجه داشته باشید که شکاف هوایی باید بسیار کم باشد چون اگر فاصله هوایی زیاد باشد باعث ایجاد نویز باعث میشود تا دستگاه صدای زیادی تولید کند.
منبع تغذیه الکتروموتور
توجه داشته باشید که الکتروموتورها از نظر منبع تغذیه با هم متفاوت هستند. الکتروموتورها در ساخت بسیاری از دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرند و بر اساس میزان قدرتی که دارند منبع تغذیه آنها تعیین میشود. برای مثال الکتروموتوری که در ماشین لباسشویی تعبیه میشود٬ برای تغذیه آن نیاز به برق تکفاز است اما الکتروموتور که در آسانسور مورد استفاده قرار میگیرد نیاز به برق سهفاز دارد، در نتیجه مطمئنا ماشین آلات صنعتی که در ساخت آن از الکتروموتور استفاده میشود نسب به این دو نوع الکتروموتور قویتر بوده، البته این مطلب را باید در نظر گرفت که الکتروموتورهای منحصر به فردی در صنایع مختلف مانند کشتیسازی مورد استفاده قرار میگیرند که قدرت آنها بسیار بالا است و منبع تغذیه آنها مطمئنا باید قویتر باشد.
حتما بخوانید: راهنمای خرید الکتروموتور
سخن آخر
توجه داشته باشید که الکتروموتورها برای مصارف گوناگون تولید میشوند در نتیجه شما باید قبل از خرید الکتروموتور میزان مصرف خود را مشخص کنید تا بتوانید یک خرید درست و هوشمندانه را تجربه نمایید. لازم به ذکر است بدانید که یکی از معتبرترین شرکتها که بهترین الکتروموتورهای جهان را تولید میکند شرکت زیمنس میباشد٬ در نتیجه پیشنهاد میکنیم در بیشتر مواقع برای خرید الکتروموتور زیمنس اقدام کنید.
1 thoughts on “اجزای الکتروموتور چیست؟”